Dajemy Polsce prawdziwy wybór! - relacja z Podkarpackiego Święta Ludowego

Prezes PSL, wicepremier, kandydat na prezydenta Waldemar Pawlak był gościem Wojewódzkiego Święta Ludowego w Rzeszowie. Spotkał się z dziennikarzami na konferencji prasowej, uczestniczył w mszy świętej w kościele farnym oraz uroczystościach na rynku Rzeszowa. W studiach Polskiego Radia Rzeszów i TVP Rzeszów udzielił także obszernych wywiadów na temat wizji swojej prezydentury.
Na konferencji prasowej w Rzeszowie Waldemar Pawlak wyraził zainteresowanie udziałem w bezpośredniej debacie z innymi kandydatami. - Debaty są niezbędne, by ludzie mogli poznać programy walczących o urząd głowy państwa. Bardzo ważne jest, żeby w takich debatach ludzie mogli zobaczyć na kogo głosują, dlaczego na tę czy inną osobę właśnie oddają głos - mówił. Stwierdził, że gotów jest stanąć do dyskusji z każdym kontrkandydatem, a kryterium doboru rozmówców może być m.in. obecność partii w Sejmie czy ilość podpisów zebranych na listach poparcia.

Wicepremier podkreślił, iż nie traktuje wyborów prezydenckich jako partyjnych, gdzie zaznacza się tylko swoje poglądy i prezentuje swoją optykę polityki. Prezydent powinien być bowiem osobą, która łączy różne środowiska, niezależnie od tego jakie ludzie mają poglądy, to każdy jest w Polsce bardzo wartościowy i potrzebny, jeśli tylko ma pomysły i propozycje, które budują siłę naszego kraju.

Aktualnie, według prezesa PSL, niesłusznie lansuje się wizję dwubiegunowego podziału świata, tymczasem ważne jest budowanie różnorodności w polityce. - Abyśmy budowali wielokolorowy, barwny świat, tak żeby było, tu w Polsce miejsce dla każdego, kto uczciwie, z pasją buduje naszą przyszłość - mówił. Podkreślał, że Polska nie może być krajem dwupartyjnym, bo taki system nie sprawdził się między innymi w Wielkiej Brytanii i Belgii. Dlatego dzięki startowi w wyborach daje Polakom prawdziwy wybór.

- Ulubioną zabawą w mediach jest teraz przytaczanie sondaży. To nie może być tak, że odrzucimy całą demokrację i znowu wrócimy do sondażowni, która za nas wszystko będzie rozstrzygała - podkreślił kandydat PSL na prezydenta. W jego ocenie, Polacy cenią sobie wolny wybór i demokrację.  Dlatego też - jak powiedział - kandyduje, aby ten wybór był znacznie szerszy niż tylko takie sprowadzanie świata do kolorów czarno-białych.

Przemawiając podczas obchodów Święta Ludowego, Waldemar Pawlak podkreślił, iż we współczesnym kraju powinna obowiązywać zasada pomocniczości. Państwo nie może być obojętne, ale też nie może zastępować każdego we wszystkim. Instytucje publiczne powinny wspierać ludzi, którzy trudniej sobie radzą i nie hamować tych, którzy radzą sobie bardzo dobrze. Trzeba pamiętać, że granicą wolności jest godność drugiego człowieka. To są te przesłania, które sprawiają, że idee PSL są ciągle żywe, aktualne i PSL jest ciągle potrzebny w tej naszej polityce - argumentował wicepremier. W jego ocenie, należy mówić o patriotyzmie zwycięskim, a nie klęski. Pokreślił, że trzeba odwoływać się do tego, co najpiękniejsze w naszej historii. Przypomniał, że w tym roku przypada 600. rocznica bitwy pod Grunwaldem i 90. bitwy warszawskiej i pytał dlaczego nikt z wielkich tego świata nie przybędzie na te uroczystości.

Odnosząc się do spraw regionu wicepremier zaznaczył m. in., że Rzeszów jest stolicą innowacji - nowych technologii informatycznych i lotniczych, miejscem budowy autostrady i przejść granicznych łączących Europę Zachodnią i Wschodnią.

(źródło: psl.pl/janbury.pl)