W obronie regionalnych ośrodków TVP i ich publicznej misji

Podkarpaccy posłowie Polskiego Stronnictwa Ludowego podjęli interwencję w sprawie marginalizacji ośrodków regionalnych TVP i ich publicznej misji. Z trybuny sejmowej przemawiał na ten temat poseł Mieczysław Kasprzak. Apel do Zarządu, Rady Nadzorczej i Rady Programowej TVP wystosował poseł, prezes ZW PSL Jan Bury. Jego zdaniem, przedstawiony przez nowy zarząd TVP program restrukturyzacji spółki, nastawiony na ratowanie jej warszawskiej centrali, uderza w rozwój regionów Polski, a co za tym idzie - w podstawy funkcjonowania całego państwa.

Pragnę wyrazić swoje najwyższe zaniepokojenie krokami podejmowanymi przez Zarząd Telewizji Polskiej S.A. w ramach tzw. restrukturyzacji spółki. W wyraźny sposób działania te zmierzają w kierunku marginalizacji ośrodków regionalnych TVP, a nawet ich upadku. Okrojenie ich budżetów o blisko połowę i planowane kolejne zwolnienia pracowników uniemożliwiają wykonywanie nałożonych nań obowiązków. W ten sposób tzw. restrukturyzacja uderza w podstawową misję mediów publicznych, jaką jest informowanie o życiu społecznym, gospodarczym, politycznym, kulturalnym i sportowym wszystkich regionów Polski, integracja i rozwiązywanie problemów lokalnych społeczności, promocja walorów turystycznych i ochrona lokalnego dziedzictwa historycznego. Zadań tych – jako z natury deficytowych – nie wypełni żadne medium komercyjne. Błędna restrukturyzacja Telewizji Polskiej uderza więc także w rozwój samych regionów, które nie będą mogły sprawnie funkcjonować bez szybkiego obiegu rzetelnych informacji i ogólnopolskiej promocji. Drastyczne cięcia w ośrodkach regionalnych wydają się służyć jedynie zabezpieczeniu interesów centrali spółki w Warszawie. W ten sposób cofamy się do sytuacji z czasów PRL, gdy państwowa telewizja prezentowała głównie stołeczne wydarzenia, zaś ośrodki regionalne w miastach takich jak Rzeszów, Kielce czy Opole po prostu nie istniały, a sprawy mieszkańców tych terenów nie miały swojego odbicia na antenie ogólnopolskiej. Taki sposób restrukturyzowania mediów publicznych uderza w podstawy funkcjonowania całego państwa!

Należy przy tym pamiętać, że majątek spółki Telewizja Polska SA powstał na bazie abonamentu płaconego przez kilka pokoleń Polaków – nie tylko mieszkańców Warszawy, ale także pozostałej części Polski. Dlatego też działania restrukturyzacyjne – choć niezbędne w obecnej sytuacji finansowej TVP SA – muszą uwzględniać interesy wszystkich mieszkańców kraju.

Wzywam więc do ponownego przeanalizowania decyzji podjętych w ramach programu restrukturyzacji spółki TVP SA. tak, by przywrócić właściwe proporcje w funkcjonowaniu centrali i regionalnych ośrodków Telewizji Polskiej.

Oczekuję poinformowania mnie o działaniach podjętych w tej sprawie.

Poseł na Sejm RP

Jan Bury