Dla Platformy PSL jest sojusznikiem trudnym, ale cennym. Nie jest zbyt duże, a ich elektoraty nie pokrywaj± się. I wiele wskazuje na to, że do końca kadencji obie partie s± na siebie skazane. (?) Klucz do uspokojenia wewnętrznych napięć w PSL leży jednak w Platformie. Je¶li Tuskowi zależy na koalicjancie, powinien szybko zaproponować PSL nie blokowanie list, ale trwał± koalicję w wyborach samorz±dowych 2010 oraz parlamentarnych 2011. Z punktu widzenia PSL to dobre rozwi±zanie, bo lepiej próbować zapobiegać klęsce wcze¶niej, niż w wyborach sprawdzać, czy do niej dojdzie. Także PO niewiele traci ? na terenach tradycyjnie sprzyjaj±cych PSL i tak jest słaba, a spór tam toczy się między PSL i PiS. Taka propozycja wzmocniłaby też tych ludowców, którzy sprzyjaj± wizji strategicznej koalicji z PO. Poza tym lepiej zadbać o koalicjanta, którego wady się zna, niż już dzi¶ zastanawiać się nad nowym.

(Cały artykuł Pawła Wrońskiego ?PSL: Co robić?? w weekendowej Gazecie Wyborczej z dnia 10-11 lipca 2010)