Krajowe obchody 80. rocznicy Wielkiego Strajku Chłopskiego

W tym roku już po raz 80. zaakcentujmy braterstwo i pamięć o poległych w Wielkim Strajku Chłopskim. Tym razem obchody odbędą się 23 lipca w podkarpackiej wsi Munina.

Braterstwo to cecha, którą rozwinęli w sobie i dali dowód jej wartości bohaterowie Wielkiego Strajku Chłopskiego. Była to największa manifestacja polityczna II Rzeczypospolitej. Narastająca nędza na terenach wiejskich i lekceważenie chłopów przyczyniły się do wystąpieniu przeciw władzy sanacji. Strajk w 1937 r. objął cały kraj, ale główne wydarzenia rozegrały się na południowym-wschodzie. Przez cały okres trwania strajków życie straciło 44 chłopów, a 5 tysięcy osób aresztowano.

Tegoroczne obchody 80. rocznicy Wielkiego Strajku Chłopskiego odbędą się 23 lipca w Muninie i będzie im towarzyszył III Bieg Czterolistnej Koniczynki. Uczestnicy, biegnąc pod hasłem „Braterstwo”, wspólnie uczczą pamięć zabitych uczestników Wielkiego Strajku Chłopskiego.

Program wydarzenia:
13.00 - Msza Święta w intencji pomordowanych chłopów