Prawie o 100 tys. ton zwiększy się limit produkcji mleka w Polsce. Komisja Europejska przydzieliła już oficjalnie wszystkim krajom UE nowe kwoty mleczne na sezon 2010/2011. Wszystko za spraw± unijnego rozporz±dzenia, które zakłada coroczne podnoszenie limitów produkcji mleka we wszystkich państwach członkowskich. Oznacza to, że Polska w sezonie 2010/2011 wyprodukuje 9 mld 760 mln kilogramów mleka. To wzrost o prawie 100 tys. ton. Zdaniem ekspertów nowy limit może nie być w pełni wykorzystany. W całej Europie najwięksi producenci notuj± spadek produkcji. W Polsce może być podobnie. Wszystko ze względu na tegoroczn± powódĽ, w wyniku której cze¶ć zwierz±t padła. Woda zalała także duże obszary pól, co może skutkować mniejsz± ilo¶ci± paszy dla zwierz±t. Czę¶ć rolników z tego powodu, zdecyduje się pewnie na nieznaczy ubój własnych hodowli. Tymczasem, jak informuje Agencja Rynku Rolnego do końca czerwca polscy rolnicy maj± otrzymać unijne dotacje. Pieni±dze ze specjalnego programu wsparcia dla producentów mleka trafi± na ich konto pod warunkiem, że wcze¶niej złożyli odpowiedni wniosek. Agencja Rynku Rolnego informuje, że na ten cel pójdzie ok. 80 mln zł.