?Jeszcze nie koniec PSL i Pawlaka?, Gazeta Wyborcza, 23 czerwca 2010 r.:

A jednak ten wynik Pawlaka może zdecydowanie wpłyn±ć na nasz± scenę polityczn±. Jest bowiem dla ludowców wyraĽnym sygnałem, że najwyższa pora zakasać rękawy i zabrać się już od dzi¶ za to, co dla PSL jest najważniejsze: za przygotowanie do kampanii samorz±dowej i parlamentarnej. Na fotel prezydenta nigdy poważnie nie liczyli, ale mandatów w Sejmie i miejsc w samorz±dzie nie zamierzaj± odpu¶cić.

Zabior± się do walki ostro, bo nie maj± wyj¶cia. Musz± się wyborcom przypomnieć, by przetrwać na scenie politycznej. Bowiem pozycja PSL w kraju słabnie. Wystarczy pojeĽdzić po wsiach i porozmawiać z mieszkańcami, którzy z coraz większ± niechęci± mówi± o partii chłopskiej i coraz czę¶ciej szukaj± swoich liderów gdzie indziej - w PiS, SLD, a nawet w PO.

Dlatego teraz należy się spodziewać, że Pawlak i PSL podejm± walkę o głosy wyborców. (?) Bo teraz zaczyna się w PSL prawdziwa mobilizacja, która zadecyduje o sile ludowców w najbliższych wyborach samorz±dowych i parlamentarnych. Dobry wynik, a za taki uchodzi wynik z 2007 r. czyli ok. 9 proc., to być albo nie być dla tej partii. Albo utrzymaj± pozycję języczka u wagi i zdolno¶ć koalicyjn±, albo strac± tę pozycję na rzecz SLD.
Je¶li strac± j± teraz, to prawdopodobnie już jej nie odzyskaj± i będzie to koniec najstarszej partii w naszym parlamencie.

(PEŁNY TEKST ARTYKUŁU POD LINKIEM:

http://wyborcza.pl/1,76842,8044162,Jeszcze_nie_koniec_PSL_i_Pawlaka.html )

.................................................................................................................................................................................

?Nie będziemy detonować koalicji?, Gazeta Wyborcza, 23 czerwca 2010 r. ? wywiad z Januszem Piechocińskim:

- Bez specjalnego napinania się zebrali¶my 450 tys. podpisów pod kandydatur± Pawlaka i nawet te głosy nie zostały przez niego zagospodarowane. Dostał niecałe 300 tys. głosów. Czyli podpisało się pod jego kandydatur± o 150 tys.więcej ludzi. Ale nie zdecydowali się na niego zagłosować.
GW: - Jak powinna wygl±dać wasza kampania parlamentarna?
- Na pewno nie tak jak teraz. Pawlak nie miał nawet rzecznika. Zreszt± PSL jako jedyny klub prowadzi eksperymenty na żywym organizmie i np. nie ma rzecznika klubu, nie ma rzecznika partii, nie ma nawet rzecznika kampanii.
GW: - PSL zawsze się szczycił, że nie ma go w mediach i dlatego idzie do przodu.
- Po wyniku Waldka zadzwonił do mnie jeden socjolog i zło¶liwie powiedział, że skończyła się polityka udawania, że PSL nie ma. Bo ta polityka siedzenia cicho doprowadziła do tego, że nas naprawdę nie było w tych wyborach.

(PEŁNY TEKST ARTYKUŁU POD LINKIEM:

http://wyborcza.pl/1,76842,8049776,Nie_bedziemy_detonowac_koalicji.html )