Dodatek dla emerytów i rencistów

Polskie Stronnictwo Ludowe składa kolejny projekty, tym razem dotyczący dodatku dla emerytów i rencistów. Dziś na konferencji prasowej w Sejmie zapowiedział go Władysław Kosiniak-Kamysz. Dodatki dostaną emeryci, renciści, osoby na świadczeniach przedemerytalnych z ZUS, ale także emeryci i renciści z KRUS i ze służb mundurowych.

Kto i ile dostanie?
- osoby, które mają dziś do 900 zł brutto emerytury, dostaną jednorazowo 350 zł netto;
- ci, którzy dostają od 900 zł brutto do 1,1 tys. zł brutto, mogą liczyć na dodatek w wysokości 300 zł netto;
- ten, kto ma od 1,1 tys. zł brutto do 1,5 tys. zł brutto, dostanie 200 zł netto;
- osoby, których emerytury wynoszą od 1,5 tys. zł brutto do 2 tys. zł brutto, otrzymają dodatkowo 100 zł netto.

Dodatki otrzyma 6,5 mln osób, w tym ponad 60 proc. emerytów i rencistów z FUS, 100 proc. otrzymujących zasiłki i świadczenia przedemerytalne, 100 proc. emerytów i rencistów Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz 100 proc. osób pobierających renty socjalne. Dodatki będą wypłacane w marcu 2016 r. wraz z coroczną waloryzacją (podwyżką świadczeń).