Kandydaci do Senatu z Listy Polskiego Stronnictwa Ludowego

ba

Okręg 56

Stanisław Bartman - Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolniczej, Członek Krajowej Rady Izb Rolniczych, Radny Sejmiku Województwa Podkarpackiego. Z wykształcenia ogrodnik, od zawsze związany z rolnictwem. W latach 2003-2006 pełnił funkcję radnego powiatu łańcuckiego. W 1987 roku został Prezesem Zrzeszenia Plantatorów Owoców i Warzyw w Rzeszowie i pełni tę funkcję do dziś. Prowadzi własne 120 hektarowe gospodarstwo sadowniczo-warzywnicze. Żonaty, ojciec pięciorga dzieci. Prywatnie pasjonat koni, wprowadza we własnym gospodarstwie nowoczesne odmiany owoców i warzyw. Od 15 lat prowadzi pasiekę pszczelarską.

br

Okręg 57

Joanna Bril – zamieszkała w Jedliczu. Mężatka, jedno dziecko. Radna Sejmiku Województwa Podkarpackiego. Doktor nauk technicznych. Prodziekan Wydziału Transportu i Gospodarki Przestrzennej - Wykładowca w Podkarpackiej Szkole Wyższej w Jaśle. Ukończyła  studia wyższe  na Wydziale  Transportu  Politechniki Radomskiej  oraz  na Wydziale Administracyjno-Prawnym WSAiZ  w Przemyślu. Doktoryzowała się na Wydziale Transportu i Elektrotechniki Politechniki Radomskiej, gdzie uzyskała stopień doktora nauk technicznych w dyscyplinie transport-logistyka. Jest Kierownikiem Zakładu Ekonomiki Zarządzania i Magazynowania na Wydziale Transportu, pełnomocnik Rektora d.s. zarządzania jakością kształcenia na uczelni. W swym dorobku naukowym posiada wydanych kilkadziesiąt artykułów, skrypty, książki z dziedziny transportu i logistyki. Za swą dotychczasową działalność naukową została nagrodzona Srebrnym Krzyżem Zasługi w działalności na rzecz rozwoju nauki przez Prezydenta  Rzeczpospolitej Polskiej oraz Medalem Komisji Edukacji Narodowej za szczególne zasługi dla oświaty i wychowania.

za

Okręg 58

Alicja Zając – mężatka, jedno dziecko, mieszka w Jarosławiu. Prowadzi własną działalność gospodarczą w branży nieruchomości. Prezes Fundacji „Pomocna dłoń” działającej w Jarosławiu. Organizatorka koncertów charytatywnych. Inicjatorka i koordynatorka programu regionalnego „Masz talent” promującego uzdolnioną młodzież z województwa podkarpackiego. W czerwcu 2014 roku wydała swoją książkę „Magiczne zwierzenia”. Z wykształcenia  włókiennik i projektant odzieży. Pasja to:  taniec, śpiew , muzyka, plastyka, spacery,  zwiedzanie ciekawych miejsc, dekoracja wnętrz i architektura. Ustanowiła Rekord Polski 2015  - w kategorii Najdłuższy Maraton Czytania Książek Jednego Wydawnictwa.