bu

1. Jan Bury - urodzony 1.10.1963 r. w Przeworsku. Z wykształcenia prawnik ? ukończył studia wyższe na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Rzeszowie. Poseł na Sejm RP I, II, IV, V VI i VII kadencji. Od 2001 r. członek Krajowej Rady Sądownictwa. Od 1996 r. prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL, od 2005 r. wiceprezes NKW PSL. Od 8 listopada 2011 r. Przewodniczący Klubu Parlamentarnego PSL. Aktywnie uczestniczy pracach Sejmu jako członek Komisji Skarbu Państwa, Komisji do Spraw Kontroli Państwowej. Zgłasza interpelacje i zapytania poselskie dotyczące rozwiązania problemów naszego regionu. Żonaty, żona Urszula, mają córkę Karolinę.

sz

2. Andrzej Szlęzak - 52 lata, urodzony w Stalowej Woli. Absolwent Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego im. Jana Pawła II. Pracował jako nauczyciel akademicki. Kupiec, dziennikarz i menedżer sportu. Samorządowiec z 22-letnim stażem. Przez dwanaście lat prezydent miasta Stalowa Wola.-Za jego rządów Stalowa Wola przeszła udaną transformację od upadającego ośrodka tradycyjnego przemysłu do miasta prężnie rozwijającego się z ambicjami ośrodka akademickiego.

ta

4. Jan Tarapata - zamieszkały w Tuszowie Narodowym. Żonaty, dwójka dzieci. Absolwent SGH (Szkoła Główna Handlowa) w Warszawie. Magister ekonomii, specjalność: zarządzanie przedsiębiorstwem. Radny Sejmiku Województwa Podkarpackiego IV kadencji. Wiceprzewodniczący Komisji Gospodarki i Infrastruktury, członek Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska. Od 35 lat prowadzi działalność gospodarczą ? Prezes firmy. Odznaczony, odznaczeniami dla Obronności Kraju i Złotym Krzyżem Zasługi.

rz

5. Wiesław Rygiel - urodzony 22 maja 1962 r, żonaty, troje dzieci. Absolwent Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Rzeszowie, Wydziału Prawa Uniwersytetu Rzeszowskiego, a także europeistyki na UMCS w Lublinie. Doświadczony społecznik i samorządowiec na szczeblu gminy, powiatu i województwa, pełnił funkcje wice-wójta Dębicy, starosty ropczyckiego, a także dyrektora wydziału urzędu wojewódzkiego i urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie. W latach 2010 - 2011 Poseł na Sejm RP.

la

6. Wiesław Lada ? zamieszkały w Żyrakowie. Wykształcenie wyższe administracyjne ? administracja publiczna. Dyrektor Biura Podkarpackiej Izby Rolniczej 2008 ? 2012, Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Rzeszowie od 2012 roku, Wiceprezes Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej w Rzeszowie. Prezes Zarządu Powiatowego PSL w Dębicy.

se

7. Danuta Serafin ? mężatka, matka Ani i Sylwka. Wykształcenie wyższe, ponad 20 lat dyrektor szkoły w Cyganach, były wizytator Kuratorium Oświaty, Ławnik Sadu Okręgowego w Tarnobrzegu, obecnie członek zarządu Rady Powiatu Tarnobrzeskiego,  Rady Społecznej Szpitala w Nowej Dębie, stowarzyszenia "Towarzystwo Wspierania Inicjatyw Społecznych - Inicjatywa",  zarządu LOP w Cyganach, OSP w Cyganach i od 18 lat zespołu ludowego "Cyganianki".

tr

8. Barbara Traciak - lat 37, zamieszkała w Zagorzycach (gm. Sędziszów Młp.), mężatka, dwie córki, wykształcenie wyższe magisterskie z zakresu socjologii i administracji, pracowała w administracji samorządowej szczebla gminnego i powiatowego, obecnie jest naczelnikiem w strzyżowskim Biurze Powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Działa społecznie w różnych stowarzyszeniach. Jest radną rady powiatu ropczycko-sędziszowskiego.  Prezes Zarządu Miejsko-Gminnego Polskiego Stronnictwa Ludowego w Sędziszowie Młp.

bo

9. Błażej Borowiec - lat 41, wykształcenie wyższe ekonomiczne oraz pedagogiczne - absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie Wydział Ekonomii w Rzeszowie. Długoletni pracownik korpusu służby cywilnej ze statusem państwowego inspektora, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie, Radny Rady Miejskiej w Nisku, członek Rady Nadzorczej Spółdzielni Mieszkaniowej, Prezes Miejsko-Gminnej organizacji PSL w Nisku. Odznaczony za wzorowe i sumienne wykonywanie obowiązków wynikających z pracy zawodowej w służbie Państwa Brązowym Medalem za Długoletnią Służbę. Żonaty, dwoje dzieci.

la

10. Dawid Lampart ? urodzony 4 sierpnia 1990 roku, polski żużlowiec, wychowanek Stali Rzeszów. Do jego największych sukcesów sportowych należą: złoty medal drużynowych mistrzostw świata juniorów w Gorzowie Wielkopolskim (2009), złoty medal drużynowych mistrzostw Europy juniorów w Holsted (2009) oraz złoty medal drużynowych mistrzostw Polski w roku 2012.

op

11. Marek Opaliński -  46 lat. Ukończył Akademię Rolniczą w Rzeszowie. Po studiach wyjechał do Francji gdzie pracował przez 5 lat. Po powrocie prowadził własną działalność  w branży budowlanej.  Od ośmiu lat pracuje w ARiMR, a od 3 lat jest  kierownikiem Kolbuszowskiego Biura Powiatowego. Radny Rady Miejskiej w Kolbuszowej oraz sołtys wsi Zarębki. Delegat  Izby Rolniczej. Mieszka wraz z żoną Małgorzatą i dwójką dzieci Moniką 15 lat i Magdaleną 20 lat we wsi Zarębki.

ba

12. Jerzy Bator ? 58 lat, żona Helena, dwoje dorosłych dzieci,  jeden wnuk. Ukończył Technikum Rolnicze w Wysokiej Łańcuckiej. Prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 7 hektarów. Obecnie sprawuje funkcję wiceprezesa Podkarpackiej Izby Rolniczej.

pi

13. Teresa Lesiak ? mężatka, dwie dorosłe córki. Mieszka w Dębicy, pracuje w firmie ?Sokołów? oddział w Dębicy na stanowisku Kierownika Ekspedycji. Absolwentka Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Rzeszowie, ponadto ukończyła studia podyplomowe na kierunku ? badania rynkowe i marketingowe.

ka

14. Magdalena Karpińska - mieszka w Strażowie gmina Krasne, mężatka,  matka czwórki dzieci. Lekarz z 15 letnim stażem. Ukończyła Śląską Akademię Medyczną w Katowicach. Pracuje w SPZOZ nr 1 w Rzeszowie w Zakładzie Opiekuńczo Leczniczym i  Oddziale Kardiologii oraz w WOMP jako lekarz Podstawowej Opieki Zdrowotnej.

de

15. Michał Deptuła - lat 26, żona Justyna, mieszka w gm. Wadowice Górne. Politolog, samorządowiec, działacz społeczny. Absolwent Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Zarządzania w Administracji Publicznej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Członek Rady Naczelnej Polskiego Stronnictwa Ludowego. Radny powiatu mieleckiego w kadencjach 2010-2014 oraz 2014-2018. Obecnie zatrudniony w MPGK Mielec Sp. z o.o. (Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej) jako  starszy inspektor ds. rozwoju i pozyskiwania środków.

li

16. Iwona Lis ? lat 28, panna, wykształcenie wyższe ? marketing i zarządzanie, prywatny przedsiębiorca, właściciel marki perfum ?FOX Perfumes?. W przeszłości projektant mody,  prezenterka telewizyjna, obecnie modelka współpracująca z agencjami modelek z całej Europy. Zwolenniczka zdrowego trybu życia, jej hobby to sport i lekkoatletyka.

ma

17. Jan Magoń - 53 lata, żonaty,  dwie dorosłe córki. Mieszka w Wysokiej. Ukończył studia magisterskie z fizyki i podyplomowe z informatyki, oraz kurs zarządzania oświatą. Pracuje w wyuczonym zawodzie, jako nauczyciel fizyki oraz informatyki i przyrody, nieprzerwanie od 26 lat w I Liceum Ogólnokształcącym w Łańcucie. Od wielu lat jest członkiem Polskiego Stronnictwa Ludowego, Akcji Katolickiej i Ochotniczej Straży Pożarnej. Radny powiatu czwartą kadencję.

wó

18. Daniel Wójcik ? 25 lat, kawaler. Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Radny dwóch kadencji, od grudnia 2014 Przewodniczący Rady Miejskiej w Brzostku. Działacz i członek kierownictwa wielu organizacji pozarządowych. Strażak-ratownik OSP KSRG Brzostek. Obecnie pracuje w Centrum Kultury i Czytelnictwa w Brzostku. Pasjonat historii i sportu. Pochodzi z rodziny o tradycjach rolniczych.

wi

19. Dorota Wiech - 41 lat, mężatka, mąż Mariusz, dwóch synów. W 2012 roku ukończyła wyższe studia na Uniwersytecie Rzeszowskim w Rzeszowie. Uzyskała tytuł magistra ? kierunek ekonomia. Specjalność: gospodarka regionalna i lokalna. Pracuje w zakładzie BIOCONCEPT - GARDENIA w Tarnogrodzie na stanowisku kontroler jakości.

zi

20. Aleksander Ziaja ? żona Anna, dwie dorosłe córki. Absolwent Wydziału Ekonomiki Produkcji i Obrotu Rolnego Akademii Rolniczej w Krakowie. Od 1980 roku pracował zawodowo w instytucjach związanych z finansową obsługa rolnictwa m.in. Bank Spółdzielczy, Bank Gospodarki Żywnościowej, a od 2004 roku do chwili obecnej w Biurze Powiatowym  ARIMR  w Rzeszowie. Interesuje się piłką nożną i siatkówką, a w chwilach wolnych aktywnie spędza czas jeżdżąc na rowerze.

gu

21. Celina Gumińska ? lat 51, mężatka z 20 letnim stażem, wraz z mężem Wojciechem maja córkę Gabrysię. Z zawodu jest lekarzem stomatologiem z wieloletnim stażem. Ukończyła Akademię Medyczna w Lublinie. Obecnie pracuje w Wiejskim Ośrodku Zdrowia w Lipie, Gmina Zaklików. W wolnym czasie lubi grać w brydża.

ba

22. Alina Banek - lat 59, absolwentka Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, kierunek polityka społeczna. Od 1990 r. Kierownik Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w  Strzyżowie, Zastępca Prezesa Towarzystwa Na Rzecz Rehabilitacji Zdrowotnej im. prof. Franciszka Chrapkiewicza ? Chapeville'a w Strzyżowie. Mężatka, dwóch dorosłych synów.

po

23. Sylwester Popiel - żonaty. Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie gdzie uzyskał tytuł magistra farmacji, od lipca 2011r pracuje w aptece w Rzeszowie. Mieszka w Rzeszowie. Interesuje się piłką nożną i wędkarstwem .

wrz

24. Magdalena Wrzosek - urodzona 19.01.1983r, ukończyła studia podyplomowe na kierunku administracja o specjalności zamówienia publiczne. Pracuje jako specjalista ds. programów w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży Ochotniczych Hufców Pracy w Tarnobrzegu. Interesuje się literaturą oraz fotografią cyfrowa.

bi

25. Rafał Białorucki - 38 lat, mieszkaniec Boguchwały. Wykształcenie wyższe ekonomiczne, absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie, Wydział Ekonomii w Rzeszowie. Z zamiłowania dziennikarz i regionalista, współautor wydawnictw regionalnych. Radny Rady Powiatu Rzeszowskiego V kadencji oraz członek Podkarpackiej Zachęty Sztuk Pięknych.

ra

26. Waldemar Rams - urodzony 5 maja 1965 roku w Krasnymstawie, żona Ewa, dwoje dzieci. Zawód wyuczony technik elektro-energetyk, pracuje jako ratownik na pływalni miejskiej w Sandomierzu. Instruktor ratownictwa wodnego, sportu motorowodnego, żeglarstwa, kajakarstwa i pływania. Odznaczony medalem za ofiarny udział w akcji powodziowej w 2010 roku na terenie Sandomierza i Wilkowa.

sn

27. Agnieszka Snuzik ? lat 36, matka dwójki dzieci. Wykształcenie wyższe pedagogiczne uzyskane na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim filia w Stalowej Woli. Ukończyła również studia podyplomowe na kierunku zarządzanie oświatą w Wyższej Szkole Gospodarki w Krakowie filia w Mielcu. Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Dulczy Wielkiej, Gmina Radomyśl Wielki. Interesuje się psychologia dziecięcą i literatura.

ka

28. Anna Kraska ? 46 lat, mężatka, dwoje dzieci. Wykształcenie średnie, prowadzi gospodarstwo rolne. Od trzech kadencji delegatka Podkarpackiej Izby Rolniczej, czwartą kadencję sołtys wsi Trzebuska Kąty. W latach 2006-2010 wiceprzewodnicząca Rady Gminy i Miasta Sokołów Małopolski. Lider Grupy Odnowy Wsi Trzebuska Kąty. Społecznik pracujący na rzecz wsi i społeczności lokalnej.

sk

29. Tomasz Skulski - wiek 47 lat, żona Agnieszka. Z wykształcenia mgr inż. geodeta, ukończył Akademię Górniczo-Hutnicza w 1992 r. Od 12 lat pracuje w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, od 2011 r. kierownik biura powiatowego najpierw w Stalowej Woli, a od 2014 r. w Tarnobrzegu. Jest aktywnie zaangażowany w działalność charytatywną i społeczną.

ko

30. Marek Kot - mieszkaniec Dynowa, 36 lat, żonaty, dwójka dzieci. Absolwent Politechniki Rzeszowskiej na kierunku zarządzanie i marketing. Dodatkowo ukończył studia podyplomowe z zakresu zarządzania i rozliczania projektów finansowanych przez Unię Europejską. Z dniem 11 grudnia 2013 roku został powołany na Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Członek Wojewódzkiej Rady Konsultacyjnej ds. rolnictwa i obszarów wiejskich, która działa przy Wojewodzie Podkarpackim.