Przywróciliśmy sądy rejonowe oraz chronimy polską ziemię

29 czerwca w siedzibie Zarządu Wojewódzkiego PSL w Rzeszowie odbyła się konferencja prasowa z udziałem Posła na Sejm RP Jana Burego, sekretarza powiatu lubaczowskiego Władysława Szyka oraz radnego powiatu brzozowskiego - Marka Owsianego.

Konferencja dotyczyla m.in. przywrócenia Sądów Rejonowych na Podkarpaciu, które w wyniku „reformy Gowina” zostały zniesione i przekształcone w wydziały zamiejscowe większych jednostek.. Od 1 lipca 2015 roku zgodnie z nowelizacją Prawa o ustroju sądów powszechnych ponownie zaczną funkcjonować Sądy w Lubaczowie, Brzozowie, Kolbuszowej i Ropczycach.

Szef klubu parlamentarnego PSL przypomniał także, że dzięki inicjatywie Polskiego Stronnictwa Ludowego Sejm RP uchwalił ustawę mającą chronić ziemię rolną przed wykupem przez obcokrajowców i przed spekulacyjnym obrotem.

Ustawa uniemożliwia wykup ziemi przez cudzoziemców, ale też zapobiega jej nadmiernej koncentracji w rękach jednego właściciela i powstawaniu wielkich produkcyjnych posiadłości rolnych. Ziemię będzie mógł zakupić każdy obywatel, który ją uprawia i który udowodni, że przez minimum pięć lat ma meldunek w gminie, gdzie leży ziemia lub w gminie sąsiedniej.