Wojewódzkie Święto Ludowe

woj

Ustrzyki  Dolne na czele z młodym Burmistrzem Bartoszem Romowiczem były gospodarzem tegorocznych obchodów  Wojewódzkiego Święta Ludowego , które odbyło się w niedzielę 14 czerwca 2015 roku.

W uroczystości uczestniczyli Przewodniczący Klubu Parlamentarnego PSL i prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL w Rzeszowie Jan Bury, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, posłowie Dariusz Dziadzio i Mieczysław Kasprzak, wicewojewoda podkarpacki Grażyna Borek , dyrektorzy i kierownicy agencji rządowych, radni sejmiku województwa podkarpackiego, powiatów i gmin, burmistrzowie, wójtowie oraz członkowie i sympatycy Polskiego Stronnictwa Ludowego z całego województwa podkarpackiego.

Wojewódzkie Święto Ludowe rozpoczęło się barwnym korowodem ulicami miasta prowadzonym przez mażoretki i Sanocką Młodzieżową Orkiestrę Dętą - Avanti, który zmierzał do Parku pod Dębami gdzie odbyła się cześć oficjalna uroczystości.

Po uroczystej Mszy Świętej celebrowanej przez ks. Roberta Adamskiego, swoje przemówienia wygłosili prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL w Rzeszowie Jan Bury, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, posłowie Dariusz Dziadzio i Mieczysław Kasprzak, wicewojewoda podkarpacki Grażyna Borek oraz burmistrz Ustrzyk Dolnych Bartosz Romowicz.

Święto Ludowe było doskonałą okazja do wręczenia odznaczeń osobom, które przez szereg lat swoja pracą i postawom wspierali Polskie Stronnictwo Ludowe oraz doskonałym momentem aby podziękować członkom i sympatykom za ich pracę i zaangażowanie. W związku z czym wręczono poszczególnym osobom: medal im. Wincentego Witosa, Złotą Koniczynkę, medale św. Izydora Oracza oraz pamiątkowe albumy. Tradycyjnie z okazji Święta Ludowego zostały również wręczone legitymacje partyjne nowym członkom Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Po zakończeniu części oficjalnej uroczystości nastąpiła cześć artystyczna podczas której zebrani wysłuchali występów lokalnych zespołów folklorystycznych.