Powiatowe Święto Ruchu Ludowego w Brzozowie

120

24 kwietnia 2015 roku w Brzozowie, miały miejsce Regionalne Obchody 120-lecia Powstania Ruchu Ludowego.

Uroczystą mszą świętą w kościele pw. Przemienienia Pańskiego w Brzozowie rozpoczęły się obchody 120 – lecia Ruchu Ludowego. Po nabożeństwie nastąpił uroczysty przemarsz na rynek uczestników i pocztów sztandarowych przy akompaniamencie orkiestry. Pod ratuszem został odczytany Apel Poległych. W dalszej części uroczystości wicewojewoda podkarpacki Grażyna Borek udekorowała sztandary dwóch szkół medalami im. Wincentego Witosa. Ostatnim punktem obchodów było otwarcie wystawy „120 – lecie Ruchu Ludowego na ziemiach Polskich – rola Wincentego Witosa w powstaniu Ruchu Ludowego” oraz konferencja „120 – lecie Ruchu Ludowego na Ziemi Krośnieńskiej”. Po otwarciu konferencji referaty przedstawili: Janusz Skicki – kierownik Muzeum Wincentego Witosa w Wierzchosławicach oraz Zbigniew Golla. Gościem honorowym był prawnuk Wincentego Witosa Marek Steindel. Ponadto w uroczystościach uczestniczyli m.in.: Burmistrz Brzozowa Józef Rzepka, zastępca dyrektora ARiMR Marek Owsiany, radni sejmiku wojewódzkiego Joanna Brill, Tomasz Bury, Maria Pospolita i Dariusz Sobieraj.