120

24 kwietnia 2015 roku w Brzozowie, miały miejsce Regionalne Obchody 120-lecia Powstania Ruchu Ludowego.

Uroczyst± msz± ¶więt± w ko¶ciele pw. Przemienienia Pańskiego w Brzozowie rozpoczęły się obchody 120 ? lecia Ruchu Ludowego. Po nabożeństwie nast±pił uroczysty przemarsz na rynek uczestników i pocztów sztandarowych przy akompaniamencie orkiestry. Pod ratuszem został odczytany Apel Poległych. W dalszej czę¶ci uroczysto¶ci wicewojewoda podkarpacki Grażyna Borek udekorowała sztandary dwóch szkół medalami im. Wincentego Witosa. Ostatnim punktem obchodów było otwarcie wystawy ?120 ? lecie Ruchu Ludowego na ziemiach Polskich ? rola Wincentego Witosa w powstaniu Ruchu Ludowego? oraz konferencja ?120 ? lecie Ruchu Ludowego na Ziemi Kro¶nieńskiej?. Po otwarciu konferencji referaty przedstawili: Janusz Skicki ? kierownik Muzeum Wincentego Witosa w Wierzchosławicach oraz Zbigniew Golla. Go¶ciem honorowym był prawnuk Wincentego Witosa Marek Steindel. Ponadto w uroczysto¶ciach uczestniczyli m.in.: Burmistrz Brzozowa Józef Rzepka, zastępca dyrektora ARiMR Marek Owsiany, radni sejmiku wojewódzkiego Joanna Brill, Tomasz Bury, Maria Pospolita i Dariusz Sobieraj.