Obchody 75. rocznicy zbrodni katyńskiej i 5. rocznicy katastrofy smoleńskiej

de

W piątek 10 kwietnia 2015 roku w Mielcu, miały miejsce obchody 75 rocznicy zbrodni katyńskiej i 5 rocznicy katastrofy smoleńskiej w której zginęło 96 osób, w tym Poseł PSL z ziemi mieleckiej Leszek Deptuła.

Obchody rozpoczęły się od mszy świętej w bazylice pw. Świętego Mateusza Ewangelisty, po której na ścianie pamięci katyńskiej odsłonięto blisko 40 nowych tablic, upamiętniających Polaków pomordowanych w Katyniu i innych miejscach kaźni, którzy wywodzili się z regionu mieleckiego.

Następnie zebrano się na Cmentarzu Komunalnym w Mielcu gdzie obecni złożyli wieńce i zapalili znicze przy Pomniku Sybiraków oraz przed mogiłą tragicznie zmarłego w katastrofie smoleńskiej Posła PSL Leszka Deptuły. Przy grobie zebrali się jego najbliżsi, przyjaciele, przedstawiciele Zarządów Powiatowych i Gminnych PSL oraz przedstawiciele władz województwa i samorządów lokalnych. Kilka ciepłych słów pod adresem zmarłego posła wypowiedziała Wicewojewoda Podkarpacka Grażyna Borek, oraz Prezes Powiatowy Polskiego Stronnictwa Ludowego w Mielcu Andrzej Chrabąszcz. Wyrazy wdzięczności dla zebranych  wyraził Michał Deptuła, dziękując wszystkim za pamięć o ojcu oraz ogromne wsparcie dla jego rodziny.

W imieniu Klubu Parlamentarnego Polskiego Stronnictwa Ludowego na czele z Przewodniczącym Klubu Janem Burym oraz Zarządu Wojewódzkiego PSL w Rzeszowie, wieńce przy mogile Leszka Deptuły złożyli pracownicy Biura Poselskiego Posła Jana Burego.