Wizyta kandydata PSL na prezydenta Adama Jarubasa na Podkarpaciu

ja

W niedzielę, 22 marca na Podkarpaciu przebywał kandydat PSL na Prezydenta Adam Jarubas.  Pierwszym punktem jego wizyty było  spotkanie  z rolnikami, aktywem ludowym i mieszkańcami powiatu rzeszowskiego i miasta Rzeszowa w siedzibie Podkarpackiej Izby Rolniczej w Trzebownisku. Następnie w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Sanoku spotkał się z aktywem ludowym i mieszkańcami Sanoka i  powiatu sanockiego, na  koniec w Domu Kultury w Ustrzykach Dolnych z mieszkańcami Ustrzyk Dolnych i powiatu bieszczadzkiego.

Wizycie kandydata PSL na prezydenta Adama Jarubasa towarzyszyło duże zainteresowanie, we wszystkich spotkaniach sale był pełne. Oprócz aktywu ludowego i mieszkańców, w spotkaniach uczestniczyli m.in. poseł i prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL Jan Bury, posłowie Mieczysław Kasprzak i Dariusz Dziadzio, wicewojewoda podkarpacki Grażyna Borek.

W swoich wystąpieniach Adam Jarubas podkreślał, że gdyby został prezydentem  to najważniejsza dla niego byłaby jedność Polski jako kraju bezpiecznego, zamożnego, przyjaznego rodzinie i obywatelom. W bezpieczeństwie społecznym zwrócił uwagę na rolnictwo jako fundament gospodarki. – Prezydent nie powinien wkraczać w bieżące zarządzanie sektorem rolnym, co jest domeną rządu. Musi być jednak orędownikiem polskiego rolnika na centralnym poziomie i promować polską żywność wszędzie tam, gdzie to możliwe – powiedział. – Należy wciąż wspierać małe gospodarstwa, które dominują na terenie Polski południowo-wschodniej i Podkarpacia. Ponadto należy skrócić łańcuch, jaki przechodzi dziś żywność od producenta do konsumenta. Receptą na to jest promowanie sprzedaży bezpośredniej. Jest inicjatywa PSL dotycząca uchwalenia ustawy o sprzedaży bezpośredniej wytworzonych  przez rolników serów, dżemów, wędlin i Sejm powinien to jak najszybciej przegłosować.

W dalszej części swojego wystąpienia Adam Jarubas zaznaczył, że Polska powinna być przyjazna rodzinie. Po wydłużeniu do roku urlopów rodzicielskich, objęciu ubezpieczeniem na urlopie wychowawczym wszystkich osób bez względu na ich status zawodowy czas na kolejny ruch w postaci objęcia urlopami rodzicielskimi wszystkich rodziców, którzy z powodu złej sytuacji zawodowej, takiej możliwości nie mają takich jak osoby bezrobotne, studentki. Nadal należy kłaść nacisk na rozwój mini żłobków i mini przedszkoli oraz domowych form opieki nad dzieckiem, zwłaszcza na terenach wiejskich i w mniejszych miejscowościach. Należy wspierać duże rodziny i rozwijać rządowy program „Karta dużej rodziny”.

Wśród pytań zadawanych przez zgromadzonych, znajdowały się m.in. dotyczące wieku emerytalnego. – System emerytalny musi uwzględniać kontekst społeczny – stwierdził Adam Jarubas. – Dlatego chciałbym poddać publicznej debacie pomysł obniżenia wieku emerytalnego dla kobiet wychowujących dzieci, zależnego od wielkości rodziny. Nie można też pozostawić najuboższych emerytów i rencistów. Dokonana w 2012 roku kwotowa waloryzacja emerytur i rent powinna stać się trwałym elementem polityki demograficznej państwa.  W tym celu należy zmienić konstytucję, co pozwoli na podwyżki najniższych świadczeń  nie co kilka lat, ale co roku.