Podkarpackie Forum Kobiet pod patronatem posła Jana Burego

fo

14 marca 2015 roku w Wojewódzkim Domu Kultury w Rzeszowie odbyło się XI Podkarpackie Forum Kobiet Wiejskich. Organizatorem Forum była Podkarpacka Izba Rolnicza wraz z Wojewódzką Radą Kół Gospodyń Wiejskich i Wojewódzkim Związkiem Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych, a honorowy patronat nad nim objął Jan Bury, przewodniczący klubu parlamentarnego PSL, prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL w Rzeszowie.

Wśród gości Podkarpackiego  Forum Kobiet Wiejskich byli m.in. posłowie  Jan Bury i Mieczysław Kasprzak, wicewojewoda podkarpacki Grażyna Borek, podkarpacki wicekurator oświaty Alina Pieniążek.

Za trud codziennych obowiązków i ważną rolę w środowisku wiejskim podziękował zebranym kobietom prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej Stanisław Bartman.

Z kolei poseł i prezes Zarządu Wojewódzkiego  Jan Bury  zwrócił uwagę na rosnącą rolę kobiet w życiu publicznym. – Dobry wynik PSL w ostatnich wyborach samorządowych to w dużej mierze zasługa kobiet. Kobiet aktywnych i pełnych zapału do działalności publicznej – podkreślił.  Jan Bury podziękował również kobietom za  ich zaangażowanie w niełatwe codzienne role matek i żon.

Wykład na temat kobiet i ich roli w życiu publicznym  wygłosiła podkarpacki wicekurator oświaty Alina Pieniążek.

Na zakończenie uroczystości wystąpił dziecięcy zespół „Pyza”  i młodzieżowa kapela „Hop siup” z Ośrodka Kultury w Albigowej gm. Łańcut.