Ludowcy z powiatu rzeszowskiego na spotkaniu w Trzcianie

RZE

Ponad 200 osób zebrało się 15 lutego 2015 roku w siedzibie Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Trzcianie, na spotkaniu noworocznym ludowców powiatu rzeszowskiego. Gospodarzem spotkania był Marek Kot, Prezes Zarządu Powiatowego PSL powiatu rzeszowskiego, a wśród gości obecni byli m.in. Jan Bury, poseł i Prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL w Rzeszowie, Dariusz Dziadzio, poseł, Grażyna Borek, wicewojewoda podkarpacki, Alina Pieniążek, wicekurator oświaty, gospodarze kilku gmin wchodzących w skład tego powiatu – Adam Dziedzic, wójt Świlczy, Lesław Kuźniar, wójt Trzebowniska, Jerzy Kocój, burmistrz Błażowej.

W swoim wystąpieniu Marek Kot podkreślił postępujący od kilku lat progres w wynikach PSL w powiecie rzeszowskim. Jeśli w 2006 roku na PSL w tym powiecie głosowało 16 procent wyborców, to w 2010 - 22 procent, a 2014 – 28 procent, co przełożyło się na 8 mandatów radnych powiatowych.

Na coraz lepsze wyniki tego powiatu zwrócił również uwagę Prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL Jan Bury, zaznaczając, że przy jeszcze większym wysiłku za 4 lata PSL powinien mieć w tym powiecie 11-12 radnych i wyjść z opozycji do roli współrządzącego powiatem.

W trakcie spotkania wyróżniono osoby zasłużone dla PSL. Medal im. W.Witosa otrzymał zasłużony działacz ludowy z terenu gminy Świlcza Tadeusz Dąbrowski, a wszystkie osoby startujące w wyborach do rady powiatu  rzeszowskiego otrzymały pamiątkowe dyplomy z podziękowaniem za  zaangażowanie i pracę włożoną w kampanię wyborczą.

Spotkanie zakończył występ kapeli oraz zespołu pieśni i tańca działających przy Gminnym Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Świlczy z siedzibą w Trzcianie oraz poczęstunek.