Podkarpaccy Ludowcy na spotkaniu noworocznym

fil

Ponad 700 czonkw i sympatykw Polskiego Stronnictwa Ludowego z terenu woj. podkarpackiego wzio udzia w corocznym Spotkaniu Noworocznym, ktre odbyo si w dniu 25 stycznia 2015 roku w Filharmonii Podkarpackiej. Gospodarzem spotkania by Przewodniczcy Klubu Parlamentarnego PSL, Prezes Zarzdu Wojewdzkiego PSL w Rzeszowie Jan Bury, a wrd goci obecny by Premier, Minister Gospodarki, Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego Janusz Piechociski.

Wrd innych goci w spotkaniu uczestniczyli m.in. Marszaek Wojewdztwa witokrzyskiego, Wiceprezes Polskiego Stronnictwa Ludowego Adam Jarubas, Posowie Mieczysaw Kasprzak i Dariusz Dziadzio, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwoci Wojciech Wgrzyn, Wojewoda Podkarpacki Magorzata Chomycz-migielska, Wicewojewoda Podkarpacki Grayna Borek, Podkarpacki Wicekurator Owiaty Alina Pieniek, Prezydent Miasta Rzeszowa Tadeusz Ferenc, Dyrektor Generalny Podkarpackiego Urzdu Wojewdzkiego Janusz Olech, Ksidz Praat Jan Szczupak.

Uroczysto rozpocza si od wprowadzenia Sztandaru i uroczystego odpiewania ?Roty?- Hymnu Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Zabierajc gos prezes Jan Bury podsumowa dziaalno partii w ubiegym roku, w tym dwie kampanie wyborcze, wyrniajc powiaty z najlepszymi wynikami w wyborach samorzdowych tj. lubaczowski i przeworski, w ktrych PSL uzyskao odpowiednio 44,68% i 44,44% gosw. Apelowa do zebranych i prosi o dalsze zaangaowanie i cik prac poniewa obecny rok przyniesie kolejne wane kampanie wyborcze - prezydenck i parlamentarn.

W dalszej czci wystpienia prezes Jan Bury odnis si do 120 rocznicy powstania w Rzeszowie pierwszej partii chopskiej ?Stronnictwo Ludowe? z ktrego tradycji czerpie teraz Polskie Stronnictwo Ludowe. Zaznaczy rwnie, e to dziki PSL, ktre od 2007 roku wraz z PO rzdzi krajem, Polska i Podkarpacie rozwijaj si i coraz bardziej zbliaj si do Europy.

Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego Janusz Piechociski podkreli, e priorytetem dla Ludowcw powinna by wierno tradycji i fundamentalnym wartociom, bo dziki temu pomimo upywajcego czasu PSL ma tysice zwolennikw.

Nastpnie Jan Bury i Janusz Piechociski wrczyli zasuonym dziaaczom medale i odznaczenia. Medal im. Wincentego Witosa otrzyma Adam Grenda, a kilkanacie dalszych osb odznaczenia Zote Koniczynki oraz okolicznociowe dyplomy za zaangaowanie i wkad w sukces Polskiego Stronnictwa Ludowego w ubiegorocznych wyborach samorzdowych. Miym akcentem uroczystoci byo wrczenie 17 nowym czonkom legitymacji PSL.

Noworoczne spotkanie podkarpackich ludowcw zakoczy koncert zespou muzycznego ?Ratatam? i poczstunek.