Podkarpaccy Ludowcy na spotkaniu noworocznym

fil

Ponad 700 członków i sympatyków Polskiego Stronnictwa Ludowego z terenu woj. podkarpackiego wzięło udział  w corocznym Spotkaniu Noworocznym, które odbyło się w dniu 25 stycznia 2015 roku w Filharmonii Podkarpackiej. Gospodarzem spotkania był  Przewodniczący Klubu Parlamentarnego PSL, Prezes Zarządu Wojewódzkiego PSL w Rzeszowie Jan Bury, a wśród gości obecny był Premier, Minister Gospodarki, Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego Janusz Piechociński.

Wśród innych gości w spotkaniu uczestniczyli m.in.  Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Wiceprezes Polskiego Stronnictwa Ludowego  Adam Jarubas, Posłowie Mieczysław Kasprzak i Dariusz Dziadzio, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości Wojciech Węgrzyn, Wojewoda Podkarpacki Małgorzata Chomycz-Śmigielska, Wicewojewoda Podkarpacki Grażyna Borek, Podkarpacki Wicekurator Oświaty Alina Pieniążek, Prezydent Miasta Rzeszowa Tadeusz Ferenc, Dyrektor Generalny Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego Janusz Olech, Ksiądz Prałat Jan Szczupak.

Uroczystość rozpoczęła się od wprowadzenia Sztandaru i uroczystego odśpiewania „Roty”- Hymnu Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Zabierając głos prezes  Jan Bury  podsumował działalność partii w ubiegłym roku, w tym  dwie kampanie wyborcze, wyróżniając powiaty z najlepszymi wynikami w wyborach samorządowych tj. lubaczowski i przeworski, w których PSL uzyskało odpowiednio 44,68% i 44,44% głosów. Apelował do zebranych i prosił o dalsze zaangażowanie i ciężką pracę ponieważ obecny rok przyniesie kolejne  ważne kampanie wyborcze -  prezydencką i parlamentarną.

W dalszej części wystąpienia prezes Jan Bury odniósł się do 120 rocznicy powstania w Rzeszowie pierwszej partii chłopskiej „Stronnictwo Ludowe” z którego tradycji czerpie teraz Polskie Stronnictwo Ludowe.  Zaznaczył  również, że to dzięki PSL, które od 2007 roku wraz z PO  rządzi krajem, Polska i Podkarpacie rozwijają się i coraz bardziej zbliżają się  do Europy.

Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego  Janusz Piechociński podkreślił, że priorytetem dla Ludowców powinna być wierność tradycji i fundamentalnym wartościom,  bo dzięki temu pomimo upływającego czasu PSL ma tysiące zwolenników.

Następnie Jan Bury i Janusz Piechociński wręczyli zasłużonym działaczom medale i odznaczenia.  Medal im. Wincentego Witosa otrzymał Adam Grenda, a kilkanaście dalszych osób odznaczenia Złote Koniczynki oraz okolicznościowe dyplomy  za zaangażowanie i wkład w sukces Polskiego Stronnictwa Ludowego w ubiegłorocznych wyborach samorządowych. Miłym akcentem uroczystości było wręczenie 17 nowym członkom legitymacji PSL.

Noworoczne spotkanie podkarpackich ludowców zakończył koncert zespołu muzycznego „Ratatam” i  poczęstunek.