Wizyta Posła Jana Burego w Zarzeczu

zarz

Tradycyjnie, jak co roku Ludowcy z Gminy Zarzecze i powiatu przeworskiego spotkali się, aby wspólnie połamać się opłatkiem i złożyć sobie noworoczne życzenia. Organizatorami spotkania byli Wójt Gminy Zarzecze Wiesław Kubicki oraz Prezes Zarządu Gminnego PSL w Zarzeczu a zarazem Radny Sejmiku Wojewódzkiego Tomasz Bury.

Na uroczystości zorganizowanej w Pałacu Dzieduszyckich zgromadziło się blisko 100 osób, wśród nich: Przewodniczący Klubu Parlamentarnego PSL Poseł Jan Bury, Poseł na Sejm RP Dariusz Dziadzio, Wicewojewoda Podkarpacki Grażyna Borek, Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Nieruchomości Rolnych w Rzeszowie Zygmunt Sosnowski, Dyrektor Agencji Rynku Rolnego Andrzej Wróbel, Radny Sejmiku Wojewódzkiego Stanisław Bartman,  Starosta Powiatu Przeworskiego Zbigniew Kiszka oraz Wicekurator Oświaty Alina Pieniążek.

Po przywitaniu gości Wójt Gminy Zarzecze przedstawił najważniejsze inwestycje realizowane przez samorząd na przestrzeni ostatniego roku. Poruszył między innymi temat inwestycji drogowych a także powstania Środowiskowego Domu Pomocy Społecznej w Łapajówce. Następnie Tomasz Bury omówił działalność Polskiego Stronnictwa Ludowego w regionie, wyszczególniając wybory samorządowe.

Poseł Jan Bury w swoim wystąpieniu nie krył zadowolenia z sukcesu PSL-u w wyborach samorządowych oraz złożył podziękowania wszystkim kandydatom i zaangażowanym w kampanię wyborczą. Poseł powiedział kilka słów na temat obecnej pracy ustawodawczej sejmu. Między innymi omówił krótko projekt ustawy o odnawialnych źródłach energii, ustawię o przywróceniu sądów powszechnych oraz ustawię o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dzięki której od 1 września tzw. „żywność śmieciowa” zniknie ze sklepików szkolnych w całej Polsce. Jan Bury poruszył również temat zwiększenia odszkodowań wynikających ze szkód łowieckich, które są częstym problemem w tym regionie.

Bardzo miłym akcentem było wręczenie przez Posła legitymacji partyjnych PSL-u nowym członkom. W gronie tych osób znalazły się matka i córka co pokazuje, że Polskie Stronnictwo Ludowe jest wielopokoleniową partią z tradycjami, bez przerwy przyciągającą do siebie nowe osoby.