Cztery ważne ustawy przyjęte przez rząd !

cztery ustawy

W poniedziałek 22 grudnia w Pałacu Prezydenckim Bronisław Komorowski podpisał ustawę o Karcie Dużej Rodziny, która uprawnia członków rodzin wielodzietnych do zniżek i ulg. Do tej pory ta karta funkcjonowała na mocy rządowego programu, a od 1 stycznia 2015 roku będzie mieć podstawę prawną w postaci ustawy.

Ze zniżek Kart Dużej Rodziny będą miały prawo korzystać rodziny wielodzietne utrzymujące co najmniej troje dzieci do 18 lat lub do 25 roku życia w przypadku gdy się ono uczy. Zniżki będą obowiązywały w 1500 miejscach w całej Polsce. Rodziny wielodzietne otrzymają m. in. zniżki na przejazdy kolejowe, opłaty paszportowe oraz darmowe wstępy do Parków Narodowych. W programie uczestniczy 460 ogólnopolskich partnerów, a swoja Kartę Dużej Rodziny posiada już ponad pół miliona Polaków.

- Połączenie firm i instytucji z tak wielu branż w jednym celu: wsparcia rodzin wielodzietnych, to pierwszy tego typu projekt w Polsce. Rodzina „Karta Dużej Rodziny” powiększa się z dnia na dzień, dzięki czemu posiadacze Karty mogą korzystać z coraz szerszej oferty zniżek przygotowanych specjalnie dla nich – powiedział minister Kosiniak-Kamysz.

Minister Pracy i Polityki Społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz wyjaśnia również, iż przyjęcie przez rząd czterech ustaw dotyczących rodzin tj. wydłużenie urlopów rodzicielskich do roku, opłacanie składek na ZUS za rodziców na urlopie wychowawczym, karta dużej rodziny czy rządowy program budowy żłobków „Maluch” to wielka zasługa rządów koalicji PSL-PO. W ostatnich latach w polityce rodzinnej wiele się zmieniło. Ustawa o Karcie Dużej Rodziny jest tego przykładem, pokazuje, iż rząd potrafi się wznieść ponad bieżące spory i zagłosować jednogłośnie bez żadnego sprzeciwu.