cztery ustawy

W poniedziałek 22 grudnia w Pałacu Prezydenckim Bronisław Komorowski podpisał ustawę o Karcie Dużej Rodziny, która uprawnia członków rodzin wielodzietnych do zniżek i ulg. Do tej pory ta karta funkcjonowała na mocy rz±dowego programu, a od 1 stycznia 2015 roku będzie mieć podstawę prawn± w postaci ustawy.

Ze zniżek Kart Dużej Rodziny będ± miały prawo korzystać rodziny wielodzietne utrzymuj±ce co najmniej troje dzieci do 18 lat lub do 25 roku życia w przypadku gdy się ono uczy. Zniżki będ± obowi±zywały w 1500 miejscach w całej Polsce. Rodziny wielodzietne otrzymaj± m. in. zniżki na przejazdy kolejowe, opłaty paszportowe oraz darmowe wstępy do Parków Narodowych. W programie uczestniczy 460 ogólnopolskich partnerów, a swoja Kartę Dużej Rodziny posiada już ponad pół miliona Polaków.

- Poł±czenie firm i instytucji z tak wielu branż w jednym celu: wsparcia rodzin wielodzietnych, to pierwszy tego typu projekt w Polsce. Rodzina ?Karta Dużej Rodziny? powiększa się z dnia na dzień, dzięki czemu posiadacze Karty mog± korzystać z coraz szerszej oferty zniżek przygotowanych specjalnie dla nich ? powiedział minister Kosiniak-Kamysz.

Minister Pracy i Polityki Społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz wyja¶nia również, iż przyjęcie przez rz±d czterech ustaw dotycz±cych rodzin tj. wydłużenie urlopów rodzicielskich do roku, opłacanie składek na ZUS za rodziców na urlopie wychowawczym, karta dużej rodziny czy rz±dowy program budowy żłobków ?Maluch? to wielka zasługa rz±dów koalicji PSL-PO. W ostatnich latach w polityce rodzinnej wiele się zmieniło. Ustawa o Karcie Dużej Rodziny jest tego przykładem, pokazuje, iż rz±d potrafi się wznie¶ć ponad bież±ce spory i zagłosować jednogło¶nie bez żadnego sprzeciwu.